Meldnummer bij overlijden (24/7) of informatie: 06 - 37 38 47 07

Uitvaart mogelijkheden

Om de juiste groene en duurzame uitvaartkeuzes te kunnen maken, hieronder een overzicht van alle aspecten die bij een uitvaart komen kijken.

Cremeren of begraven

Of u kiest voor cremeren of begraven is uiteraard een persoonlijke keuze. Cremeren en begraven zijn ongeveer even vervuilend, blijkt uit het TNO-rapport Milieu-effecten van verschillende uitvaarttechnieken uit 2014. Crematies zorgen voor fijnstof en broeikasgassen, en de verbranding kost flink wat energie. Begraven leidt dan weer tot bodemvervuiling en kost bovendien (kostbare) ruimte.

Rouwvervoer

Het meest milieubelastende aspect is, anders dan gedacht, het vervoer op de dag van de uitvaart. Niet zozeer het vervoer van de overledene, maar het aantal kilometers wat de genodigden maken op de uitvaartdag.

Catering

U kunt hier kiezen voor het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten. Of u kunt kiezen voor producten met een keurmerk (Fairtrade, EKO, etc). Probeer verspilling van voedsel te voorkomen door de hapjes ter plekke te laten maken en zo min mogelijk wegwerpmateriaal te (laten) gebruiken.

Kist of lijkwade

De keuze tussen een kist of lijkwade is heel persoonlijk. Daarnaast kunnen kosten uiteraard ook een rol spelen.  Een kist van Nederlands hout (Wilg, populier of hout van knotwilgen). Een kist van karton kan een duurzame optie zijn mits gebruikt voor een begrafenis. Of de keuze van een handgemaakte lijkwade, u kunt de keuze zo persoonlijk en betaalbaar maken als u zelf wilt.

Uitvaartlocatie

Waar u de uitvaartplechtigheid wilt houden is een persoonlijke keuze. Dat kan traditioneel in een uitvaartcentrum, crematorium of kerk. Echter om de hoek in het favoriete café, strandtent of restaurant  is wellicht ook een mogelijkheid. Wanneer de hele uitvaart op een plek wordt gehouden is dit uiteraard de meest duurzame keuze. Ik help u graag een plek te vinden die voor u prettig voelt.

Opbaren

Het gebruik van groene zoden, centrale koeling in een uitvaartcentrum of Thanatopraxie (lichte balseming) is duurzamer dan thuis opbaren met elektrische koelplaten.

Bloemen

Wilt u bloemen bij de uitvaart? De meest duurzame manier is geen bloemen gebruiken. Wilt u toch graag bloemen? Kies dan voor biologische seizoensbloemen of pluk de bloemen uit eigen tuin of van de overledene.

Rouwdrukwerk

Een eenvoudige keuze om het milieu te sparen is om bij het rouwdrukwerk gerecycled papier te gebruiken.

Resomeren (toekomst)

Resomeren is een nieuwe uitvaarttechniek die een aantal voordelen met zich meebrengt.

Scroll naar boven