Meldnummer bij overlijden (24/7) of informatie: 06 - 37 38 47 07

Soorten graven

Wanneer u heeft gekozen voor een begrafenis, dan kunt u kiezen voor een algemeen graf, particulier graf (ook wel familiegraf of koopgraf)) of een graf op een natuurbegraafplaats.

Na een begrafenis wordt het graf gedicht en kunt u zelf bepalen wat u op het graf wilt zetten. Ik zal bij de betreffende begraafplaats navragen wat de regels en voorwaarden zijn voor het plaatsen van een grafmonument. Maar vaak kan ook gekozen worden voor beplanting. Er zijn mooie, duurzame mogelijkheden. Samen kijken we naar uw persoonlijke wensen en mogelijkheden.

Particulier graf

Een particulier graf heeft meestal een persoonlijk karakter. U bepaalt zelf wie er in het graf komen te liggen. Het verschilt per begraafplaats, maar meestal zijn dit twee of drie personen per graf. Een graf kan gehuurd worden voor 10, 20, 30 of 50 jaar. U kunt daarna het recht verlengen met 5, 10 of 20 jaar.

Algemeen graf

Wanneer u kiest voor een algemeen graf, dan bepaalt de begraafplaats wie er in een algemeen graf wordt begraven en hoeveel personen er in het graf begraven worden. Een algemeen graf wordt over het algemeen na 10 jaar geruimd. Een algemeen graf is minder persoonlijk omdat er vaak weinig mogelijkheden zijn voor het plaatsen van een gedenkteken. Ook mogen vaak maar in beperkte mate bloemen of planten geplaatst worden. Begraven in een algemeen graf is wel goedkoper, omdat u hiervoor geen grafrecht betaalt. U betaalt dan alleen voor de begrafenis zelf.

Natuurgraf

De graven op een natuurbegraafplaats zijn gesitueerd op een gekozen plek in een natuurlijke omgeving. Sommige liggen in een bosrijk gebied andere liggen ver buiten bebouwd gebied in de natuur en zijn sober uitgevoerd met de bedoeling dat de graven opgaan in de omgeving. De graven worden veelal wel gemarkeerd met zwerfkeien of houten gedenktekens.

Een van de voorwaarden bij natuurbegraven is dat overledenen worden begraven zonder materialen die belastend kunnen zijn voor het milieu. Natuurbegraafplaatsen zijn over het algemeen vrij toegankelijk.

Bij een natuurgraf heeft u geen onderhoud en eeuwig grafrecht. U koopt het grafrecht vaak voor eeuwig af (geen zorgen voor de nabestaanden). Het graf wordt niet onderhouden, deze gaat uiteindelijk op in de omgeving. Vaak ziet u niet direct dat u op een natuurbegraafplaats bent. U kunt de exacte locatie van een graf altijd terugvinden via GPS coördinaten. In elk graf kunnen ook drie vergankelijke asbussen worden geplaatst. Lees hier verder wanneer u meer wilt weten over natuurgraven.

Scroll naar boven