Meldnummer bij overlijden (24/7) of informatie: 06 - 37 38 47 07

Kist of lijkwade

Kisten zijn van hout of spaanplaat gemaakt. Spaanplaat is geen duurzame keuze omdat het niet makkelijk afbreekt en er schadelijke stoffen worden gebruikt bij de productie. Kies bijvoorbeeld voor een massief houten kist van Nederlands hout (Wilg, populier of hout van knotwilgen) die duurzaam is. Karton kan een duurzame optie zijn mits gebruikt voor een begrafenis.

Kist van hout

De houten kist is nog steeds de meeste gebruikte kist bij een begrafenis of crematie. Er is tegenwoordig al een eco-kist op de markt die u zelf in elkaar moet zetten. Deze budgetkist is dan ook zeer betaalbaar en is niet duurder dan 300 euro.

Een duurzame houten uitvaartkist wordt gemaakt zonder (chemische) lak of lijm. Wanneer u een milieuvriendelijke uitvaartkist wilt gebruiken kies dan voor een snelgroeiende houtsoort. De Nederlandse populier is een boom die zeer snel groeit en wel 30 meter hoog wordt. Het hout is wit tot grijsachtig van kleur en heeft een zacht oppervlak. Massief populierenhout is licht in gewicht en biedt een betaalbaar én milieuvriendelijk alternatief voor spaanplaat.

Uitvaartmanden

Een bijzonder en mooi alternatief voor de kist is de uitvaartmand. Green Coffins biedt milieuvriendelijke manden die Fairtrade gecertificeerd zijn.

Lijkwade en opbaarplank

Wanneer u liever niet in een kist gecremeerd of begraven wilt worden is een lijkwade een mooi en bijzonder alternatief. Om een lijkwade te gebruiken bij een crematie of begrafenis is het gebruik van een opbaarplank noodzakelijk.

Er zijn vele duurzame lijkwaden beschikbaar bijvoorbeeld van (biologisch) linnen, wol, vilt of hennep. Hennep is in deze weer duurzamer dan katoen omdat het verwerken veel milieuvriendelijker is. Maar u kunt ook heel goed zelf een persoonlijke lijkwade laten maken. Maak bijvoorbeeld een lijkwade van een dekbed overtrek of deken. Deze moet dan wel van natuurlijk materiaal zijn om duurzaam te kunnen zijn.

Kist van karton

Een goedkoop duurzaam alternatief voor de standaard houten kist, is de kist van karton. Deze kist is heel geschikt om op een zo eenvoudig mogelijke wijze afscheid te nemen van uw dierbare. Echter is de kartonnen kist alleen milieuvriendelijk als deze wordt gebruikt voor een begrafenis. Bij een crematie is extra toegevoegde brandstof noodzakelijk waardoor het geen duurzaam alternatief meer is (door ontbreken van een houten kist). De kist wordt niet door alle crematoria in Nederland geaccepteerd. Vooraf informeren naar de mogelijkheden is dus van belang. De kist heeft een eenvoudige uitstraling en is vervaardigd van golfkarton en eventueel uit te voeren met of zonder handgrepen en bekleding. De kist is uitvoerig getest door TNO.

Kist van wilgentenen

Een kist die  gemaakt wordt van wilgentenen (takken van de Knotwilg) is een mooi natuurproduct. Deze kisten zijn zeer geschikt  als milieuvriendelijke oplossing voor begraven. Het materiaal is bio-afbreekbaar. Uiteraard kan deze kist ook gebruikt worden bij een crematie.

Scroll naar boven