Meldnummer bij overlijden (24/7) of informatie: 06 - 37 38 47 07

Opbaren

Wanneer uw dierbare is overleden kan deze thuis worden opgebaard op bed of bijvoorbeeld in de kist. Er kan ook besloten worden dat het lichaam tot de uitvaart overgebracht wordt naar een uitvaartlocatie, waar centrale koeling mogelijk is. Het verschilt per locatie wat de mogelijkheden zijn omtrent bezoek en kosten. Er zijn duurzame methodes beschikbaar om het lichaam tot de uitvaartdag te koelen. Door het lichaam te koelen wordt de ontbinding zo veel mogelijk tegen gegaan. Ik help u graag bij het vinden van de locatie die voor u prettig voelt.

Opbaren zonder koeling

Is koeling per se nodig is een vraag die ik soms krijg? Dat hangt van de situatie af (de ruimte en de binnen- en buitentemperatuur). Soms is ramen sluiten voldoende. Er zijn oude ‘huishoudmiddeltjes’ die nare geuren kunnen voorkomen: wierook, absorberende korrels of gemalen koffie.

Het belangrijkst is dat de overledene zo koel mogelijk blijft. Dus in de winter raam open (met een hor) en verwarming uit, in de zomer gordijnen dicht.

Thanatopraxie

Sinds een paar jaar is in Nederland Thanatopraxie toegestaan, ook wel lichte balseming genoemd. Lees verder.

Graszoden

Een duurzaam alternatief voor het gebruik van een koelinstallatie bij de opbaring zijn graszoden. Bij deze methode worden graszoden onder de kist of het bed van de overledene geplaatst. Vervolgens worden de graszoden tweemaal daags flink besprenkeld met water. Volgens de traditie wordt ook rozemarijnbadmelk en kwarts toegevoegd voor een frisse geur en stimulatie van de groei van het gras. Vervolgens kunnen de graszoden na de uitvaart (terug)geplaatst worden in de tuin.

Koelen met graszoden kan minder effectief zijn dan met een koelapparaat. Dit is vooral afhankelijk van het klimaat in de ruimte en van het lichaam zelf.

Andere duurzame keuze opbaren

Een andere duurzame keuze waar u aan kunt denken is het verkorten van het aantal dagen tussen het overlijden en de uitvaart, waardoor minder conservering nodig is. Of gebruik te maken van een koelruimte in een uitvaartcentrum. Dit verblijf kost drie maal minder energie dan bij thuisopbaring, waarbij een individueel koelapparaat wordt gebruikt. Maar ook het gebruik van een bio-sac is een duurzaam alternatief.

Scroll naar boven